Olika stolmodeller

Stolar är en möbel som finns i en mängd olika modeller och varianter. Utöver den klassiska stolen så hittar du här en liten introduktion av de olika stolmodeller som finns att välja mellan.

Barstol
I mindre hem så är det idag populärt att ha ett något högre bord med tillhörande höga stolar. Dessa stolar går under namnet barstolar, då de är mest vanliga att förekomma just vid en bardisk på olika restauranger och uteställen. Barstolar finns i en mängd olika modeller och material. Vissa har ett lägre ryggstäd, medan andra endast består av en sittdyna och ben. Det finns också barstolar som går att snurra, för att man enkelt ska kunna ta sig av och på dem. Dessutom finns det vissa barstolar som man fäster i golvet för att de ska stå kvar på sin plats. Ofta har barstolarna ett litet fotstöd mellan de främre benen, så att du ska kunna placera dina fötter på ett bekvämt sätt.

Pall
Om man tycker att en vanlig stol tar för mycket plats, eller att man bara är i behov av en plats att sitta vid speciella tillfällen så kan en pall vara bra att ha i sitt hem. Denna kan man enkelt plocka fram om man till exempel behöver nå upp till högsta hyllan i skafferiet, ska byta glödlampa i taket eller bara behöver just extra sittplatser. För den som vill ha en riktigt stabil pall så kan vi rekommendera en trapp-pall som ofta är gjort i kraftigt trä. Extra smidigt blir det om man kan få tag på stapelbara pallar som tar minimalt med plats.

Gungstol
En riktig klassiker bland stolarna är gungstolen som oftast brukar stå fritt och inte användas ihop med ett tillhörande bord. Under benen så är stolen utrustad med en slags böjd skina som gör att du kan gunga dig fram och tillbaka medan du sitter i stolen.

Kontorsstol
När man sitter och jobbar vid ett skrivbord så kan det vara passande med en mjuk och bekväm stol som inte sliter på ryggen allt för mycket. Det är dessa saker som brukar representera en riktigt bra kontorsstol. Dessa stolar kan man ofta reglera på en mängd olika sätt, såsom ryggstöd, sitsens lutning samt nack- och armstöd. Om du har ett stillasittande jobb så är det väldigt viktigt att du köper dig en bra stol, även om det kan komma att kosta en del.